Review Lender & Spender - P2P Crowd Lending

Lender & Spender is een Nederlands ‘peer to peer’ crowd lending platform waarmee je, volgens opgave van de organisatie, een rendement van rond 3,5% tot 4% op je spaargeld kan behalen. Crowd lending is een model waarbij een aantal mensen via een platform dat als intermediair fungeert, tegen een rentevergoeding geld uitlenen aan anderen die via het platform een persoonlijke lening zijn aangegaan. Het platform bestaat sinds 2017 en ik gebruik het zelf sinds maart 2019 en heb persoonlijk tot op heden een gemiddeld rendement van 4,2% gerealiseerd en schat het risico op verlies van (een deel van) mijn inleg heel erg laag in.

Geen Blauwe Maandag met deze Twee Stoïcijnse Principes

Het is alweer bijna blauwe maandag, de dag die de meest deprimerende dag van het jaar zou zijn. Het weekend is voorbij, de goede voornemens pakken toch niet uit zoals verwacht, en er lijkt even niks groots om naar uit te kijken. De filosofie van het stoïcisme geeft ons een mindsetom meester van jezelf te zijn. In een wereld die onvoorspelbaar is, kan jij je focussen op je eigen gedachten en acties. Op die manier ben je zelfverzekerder, actiever en flexibeler. Wij hebben twee principes van deze levenskunst gekozen die je kan toepassen op jouw denken. Hopelijk kom jij deze blauwe maandag makkelijker en gelukkiger door, net zoals de rest van 2020!

Passief Inkomen - Zeven voorbeelden

Er zijn vele definities en ideeën over wat passief inkomen al dan niet is. In onze optiek is het simpelweg structureel inkomen dat voorkomt uit een éénmalige inzet van je tijd, energie en kennis. De kunst is om een klein beginnetje te maken, diverse initiatieven te nemen en deze uit te bouwen. Je kunt je € 1000 euro op de bank laten staan, er iets van komen dat je nooit is zal opleveren of het bedrag bijvoorbeeld rentegevend investeren en daarmee je eerste passieve inkomstenbron te realiseren. Klein beginnen, consequent uitbouwen en de rente herinvesteren. De top zeven voorbeelden van Het Leven Leven zijn:

  1. Rendement op investeringen en beleggingen

Door je gespaarde geld te investeren in iets dat periodiek rendement genereert maak in wezen je geld met geld. Dit kan onder andere het kopen en het verhuren van een woning zijn, dividend van aandelen of het tijdelijk uitlenen van je geld in ruil voor rente (peer2peer of crowdfunding). Een voorbeeld van een Nederlands P2P platform waar wij gebruik van maken en ons tot op heden 4,3% rendement oplevert is Lender & Spender. Als je via deze link aanmeldt en investeert ontvangen we beide € 25 bonus. Mooi meegenomen 😊 

FIRE - Financial Independence Retire Early in vier fases

Financieel onafhankelijk zijn en daardoor vroeg met pensioen gaan; wie wil dat nu niet? Het kan! Gek genoeg zijn heel veel mensen hier niet heel bewust mee bezig en wordt er in het onderwijs nauwelijks aandacht aan persoonlijke financiën besteed. het algemene beeld is dat we geld moeten verdienen om spullen te kopen en daar van te genieten, maar met geld kan je ook (wellicht beter?!) passief inkomen daarmee steeds stukjes van het schaarse vrijheid en tijd kopen. Hoe eerder je daarmee begint, hoe vroeger je met pensioen kunt gaan. Ruimte voor verbetering dus. De ‘FIRE beweging’ is de laatste tijd wel in opkomst en social media draagt daar stevig aan bij. Over onderwerpen als Tiny Houses, Consuminderen en Passief Inkomen is meer en meer inspirerende en praktische informatie beschikbaar. Wat ons betreft zeer de moeite waard om in te verdiepen want (financiële) vrijheid/ onafhankelijkheid is belangrijk om een heerlijk legendarisch leven te leven. Daar hoef je namelijk helemaal geen miljonair voor te zijn maar om het te realiseren moet je er wel tijd, geld en aandacht aan besteden. Het is niet ingewikkeld maar vergt vooral focus en discipline. Het resultaat is de moeite waard!

Pagina 1 van 3

Welke stap maak jij?

Via Het Leven Leven heb ik