Financiële onafhankelijkheid betekent dat niet meer genoodzaakt bent om te werken voor je geld en je dus vrij bent jouw tijd te besteden / te werken aan datgene dat voor jou het hoogste gelukrendement oplevert.
Het is algemeen bekend dat veel werkenden niet helder op hun netvlies hebben hoe het staat met hun pensioenopbouw. Met andere woorden: wanneer ben je financieel onafhankelijk? Velen kennen wel de leeftijd waarop ze met pensioen kunnen / mogen / moeten en kennen grofweg het deel van hun huidige inkomen dat dan als pensioenuitkering kan worden uitgekeerd. Houd jij straks als je 67 bent nog 20% of 60% van je huidige inkomen over? En hoe zit het tegen die tijd met je kosten? Wat ga je dan met je tijd doen? Neem je aan dat praktisch iedereen rond de zelfde leeftijd met pensioen gaat en draai je mee in het voor jou ingeregelde systeem of neem je zelf het voortouw in jouw financiële onafhankelijkheid en dus waaraan je jouw éénmalig beschikbare tijd besteedt?
Ingewikkelde pensioenmaterie eens eenvoudig maken inspireert wellicht je meer te verdiepen en bewust bezig te houden met je persoonlijke financiën. Wanneer je met pensioen kan (financieel onafhankelijk bent) hangt af van de balans tussen je passieve inkomen zoals een pensioenuitkering, rendement of andersoortige opbrengsten en de kosten die je maakt. Pensioenopbouw is niets anders dan dat je een deel van je huidige inkomen spaart, cq. door een pensioenfonds laat beleggen en het rendement daarvan als passief inkomen vanaf een bepaalde leeftijd periodiek laat uitkeren. Heb je minder uitgaven, dan heb je minder inkomen nodig en heb je meer tijd om te besteden aan jouw levensgeluk. Op papier simpel, in de praktijk wellicht uitdagend omdat je stap voor stap resultaat moet boeken in het verlagen van je uitgaven en het genereren van passief inkomen. De ideale verhouding is voor iedereen anders en het verdient aandacht jouw ideale verhouding tussen kosten, inkomen en waaraan je jouw levenstijd wilt besteden te bepalen.
Het rekensommetje, uitgaande van 5% rendement op je spaargeld / belegging en het onttrekken van 4% van je opgebouwde vermogen vanaf je ‘pensioenleeftijd’:
- Als je 100% van je inkomen uitgeeft kan je nooit met pensioen en als je 0% van je inkomen uitgeeft kan je nu met pensioen.
- Als je 10% van je inkomen spaart / belegt (en dus kunt leven van 90%) kan je over 51,4 jaar met pensioen.
- Als je 25% van je inkomen spaart / belegt kan je over 31,9 jaar met pensioen.
- Als je 50% van je inkomen spaart / belegt kan je over 16,6 jaar met pensioen.
- als je 75% van je inkomen spaart / belegt (en dus kunt leven van 25%) kan je over 7,1 jaar met pensioen.
Je hebt dus zelf in de hand wanneer je met pensioen kan, dat is niet afhankelijk van ‘het systeem’. De grootste uitdaging is waarschijnlijk het consuminderen want in onze maatschappij is het gebruikelijk dat wanneer we meer gaan verdienen we ook gelijk meer gaan uitgeven. Daar komt nog bij dat velen hun financiële afhankelijkheid vergroten door schulden genereren en meer geld uit te geven dan dat ze hebben, bijvoorbeeld een lening voor een auto of woning. Er bestaat geen goed of fout want geld spenderen aan iets waar je nu gelukkiger van wordt dan het geluk dat je beleeft aan opbouwen van financiële onafhankelijkheid kan heerlijk zijn. Levensgeluk komt echter voornamelijk voort uit datgene date geen geld maar tijd kost zoals vriendschap, vrijheid, betekenisvol werk, gezondheid, sociale omgeving en het vervullen van jouw levensfilosofie.
Geld is een middel om tijd om te leven beschikbaar te maken terwijl de meeste mensen hun tijd ruilen voor geld. Financieel onafhankelijk worden is dus een serieuze zaak als het gaat om jouw levensgeluk. Je leeft om gelukkig te zijn en het actief realiseren van financiële vrijheid verdient daarom jouw aandacht en actie. Als je minder tijd hoeft te spenderen aan het genereren van inkomen heb je meer tijd om te investeren in datgene dat voor jou en jouw dierbaren het meeste gelukrendement oplevert.